Latest Posts :

ΣΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΛΕΟΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΕΧΝΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΜΠΙΕΝΑΛΕ, ΒΕΝΕΤΙΑ, ΤΕΧΝΗ, ΑΡΜΕΝΙΑ,
Βενετία: Στο περίπτερο της Αρμενίας, που φέτος τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε πριν από 100 χρόνια, απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέοντας της 56ης Μπιενάλε Τέχνης στη Βενετία.

Στο περίπτερο συμμετείχαν καλλιτέχνες της διασποράς της Αρμενίας.

Η κριτική επιτροπή, πιστή στο γενικότερο πνεύμα της φετινής Μπιενάλε, όπως το προανέκρουσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Οκούι Ενουέζορ, το οποίο κινείται προς τα μπρος στρέφοντας το βλέμμα προς την Ιστορία, απέτισε με την απόφασή της αυτή τιμή στον αρμενικό λαό, την παράδοση και την ιστορία του, αλλά και τους αγώνες του και τη συνεισφορά του στον ανθρώπινο πολιτισμό, αλλά και στην πορεία της σύγχρονης τέχνης, μέσα από πολλαπλούς ρόλους επιφανών εκπροσώπων του.

Ιδιαίτερη τιμητική μνεία για το καλύτερο εθνικό περίπτερο και την προώθηση του έργου του εκθέτοντος καλλιτέχνη απονεμήθηκε στη συμμετοχή των ΗΠΑ, για την παρουσίαση του έργου της Τζόαν Τζόνας «They Come to Us Without a Word».

Επίσης, με Χρυσό Λέοντα τιμήθηκε ως καλύτερος καλλιτέχνης που συμμετέχει στην φερώνυμη της Μπιενάλε έκθεσης «Όλα τα Μέλλοντα του Κόσμου» (All the World’s Futures) η Αμερικανίδα Άντριαν Πάιπερ για το έργο «The Probable Trust Registry: The Rules of the Game #1–3», που εκτίθεται στο Arsenale. Η έντονη προσωπικότητα της δουλειάς της κι η ευστοχία της να επισημαίνει τη σχετικότητα και παροδικότητα των επικαιρικών συστημάτων αξιών που διέπουν τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες, αποτέλεσαν έναν ισχυρό παράγοντα για τούτη την επιλογή.

Ο Αργυρός Λέοντας, για τον πλέον φέρελπι καλλιτέχνη στην ίδια, κεντρική, έκθεση απονεμήθηκε στον Νοτιοκορεάτη Ιμ Χέουνγκ-Σουν για το έργο του «Factory Complex».

Παράλληλα, η επιτροπή βράβευσε με ειδικές μνείες τους Χαρούν Φαρότσκι, από τη Γερμανία, την Abounaddara collective, από τη Συρία και Μασινίσα Σελμάνι από την Αλγερία.

Το στοιχείο που χαρακτήρισε τη φετινή Μπιενάλε και που αποτυπώθηκε εύγλωττα στην απονομή των βραβείων, ήταν η ιδεολογικά κι αισθητικά στρατευμένη στροφή της προς την αποτύπωση των διαφορών, των βιαιοτήτων, των διακρίσεων και των προβλημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, μέσα από το μάτι και το κοινωνικο-αισθητικό φίλτρο του καθενός καλλιτέχνη. Οι πολλαπλές ματιές των καλλιτεχνών συναποτελούν ένα σύμπαν που διαμορφώνει μία αλλιώτικη άποψη για τον κόσμο.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 56ης Μπιενάλε Όκουϊ Ενουέζορ, τούτη η έκθεση οργανώνεται γύρω από διαφορετικά κι επάλληλα στρώματα, ώστε «όταν κάποιος επισκέπτεται την έκθεση, κάθε στρώμα της συναρθρώνεται γύρω από ένα βασικό ερώτημα, κάποιο πολιτικής φύσης, άλλο αισθητικής, επί τη βάση θα λέγαμε της ματιάς πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση, μίας σκέψης πάνω στη βία, την υποκειμενικότητα, δεν υπάρχει μία μοναδική ευθεία στην θεματική της, μία χορδή που ενώνει την έκθεση, αλλά πάλι υπάρχει μία πανσπερμία από ιδέες».  


Πηγή: philenews.com
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2014. Tapandaola111 - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger